Blogul lui Florin Giurcă


05Jan2010
Untitled

Adevaratele stiri

 

Televiziunile nu au descoperit de la inceput ca romanii se inghesuie in ziua de Boboteaza ca sa ia aghiazma mare. Acum sunt pregatite: in fiecare zi de 6 ianuarie, reporterii si cameramanii se afla la locul faptei, in pozitii strategice. Cu mult timp inainte,  pe vremea cand ProTv nu exista, informatia se irosea in van, ignorata, neconsumata. O stire potentiala se formeaza ca o floare: imboboceste, infloreste si se ofileste indiferent daca se uita cineva la ea sau nu. Fapta devine stire numai daca cineva o observa si o difuzeaza mai departe.

In fiecare an, de 6 ianuarie, romanii se aduna in curtile bisericilor cu sticle si bidoane in mana, ca sa ia apa sintita. De cele mai multe ori se intampla sa fie si ger. Cu capetele descoperite, cu  talpile picioarelor inghetate, ceea ce se vede este inghesuiala. Ceea ce nu se vede, sunt gandurile, sperantele, regretele. „Cu ce ganduri, domnule Georgescu sau Popescu, ati venit aici sa luati apa sfintita?”  Asa ar putea incepe un reportaj. „Cu gandul de multumire ca Dumnezeu m-a mai ingaduit si  anul acesta sa vin sa iau aghiazma mare”. Sau: „cu nadejdea ca Dumnezeu imi va ajuta  astazi, nu pentru rugaciunile mele caci sunt ingreunat de pacate, ci pentru rugaciunile  celorlalti din jurul meu, care sunt mai vrednici decat mine”.

Gandurile, sperantele, cainta, si celelalte care nu se vad, sunt stiri ratate pentru televiziune. Dar, pentru   Dumnezeu, sunt stiri adevarate. Adevaratele stiri. 

 

 

Parintele Iustin Parvu

 

-  Este poporul romān un „popor ales"?

-  Da, este mai aproape de ceea ce īnseamn㠄popor ales" decīt multe alte popoare din Europa. īl găsim aici de două mii de ani, creştinat, şi-a făcut biserică şi din ascunzişul dealurilor şi din al pădurii, dar şi din cīmpia roditoare. Toate peisajele noastre frumoase au format un adevărat pridvor pentru biserica neamului. Spune Sfintul Ioan de Kronstad că harul lui Dumnezeu se identifică cu omul, care este centrul universului. Vă puteţi da seama? Omul identificat īn Dumnezeu este mirajul creat de Dumnezeu. Este poporul romān un popor ales tocmai pentru că Dumnezeu īl iubeşte, pentru că se individualizează prin el. Mă uitam mai alaltăieri, la Bobotează, īn timpul slujbei: Cītă frumuseţe era afară, cădea zăpada, cuvintele sfinte păreau să se materializeze īn aer...! Aşa şi la Paşti, cīnd omul vine „să ia lumină"...! Ai senzaţia că pe pămīnt Dumnezeu face din cīnd īn cīnd să se vadă tot ce are cerescul mai bun, mai luminos, mai curat...! Cine īnţelege acest lucru nu poate să nu fie „un ales", tot creştinul poate fi „un ales" dacă depune un pic de străduinţă. Străduinţa stă īn rugăciune şi īn respectul valorilor. Dumnezeu „te alege", dar tu trebuie să auzi chemarea, să īnţelegi, să respecţi. Omul īnsă, īn general, crede numai cīt īnţelege. De la īnţelegere īncolo omul nu mai are percepţie, pentru că Dumnezeu este Universul. Iar Universul, cum să-l cuprindă un om, cum să-l īnţeleagă? De aceea el trebuie să creadă ca să poată īnţelege! Cu credinţa vezi pīnă departe, mai departe decīt vezi cu raţiunea. Credinţa este, pīnă la urmă, puterea de a iubi.

 

Post tema
postat in categoria

Parohia PetrestiComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: