Parohia Nasterea Maicii Domnului din Petresti jud. Vrancea


28May2012 postat in: colaborari
Untitled

Am vizitat in urma cu cativa ani muntele Athos

 

Am vizitat in urma cu cativa ani muntele Athos. Mult timp m-am gandit sa scriu ceva despre aceasta vizita. Dar nu puteam. Amintirile nu s-au copt. Acum, ca o cireasa de iunie, a aparut prima. Masina care ne-a luat pe un pret rezonabil de mare, pentru bugetele noastre, din micul port al muntelui,  ne-a lasat in fata schitului romanesc Prodromu. Acolo am fost cazati, am mancat, si am stat o noapte si o zi.

In schit, toti ne-am straduit sa ajungem la batranul staret. Unii s-au spovedit. Avea o chiliuta in care primea. Unul cate unul, intram, vorbeam cu batranul, si ieseam. L-am gasit cu picioarele intr-un lighean cu apa. I-am spus ca eu sunt responsabil de toate pacatele lumii. Si locul meu de drept este Iadul. Batranul a tacut,si a spus, dupa mult timp: in Iad este tare greu, dragule. Inainte de a iesi de la el, m-am gandit sa ii ofer un dar. Dar nu ii pregatisem niciunul. Ce sa ii dau? Am scos ceasul de la mana, si l-am intrebat: as putea sa va las ceasul meu? Brusc, batranul a devenit nespus de sfielnic. Un ceas? a spus. Ce sa face eu cu un ceas? Multumesc, dragul meu, dar nu pot sa-l primesc.  Era atat de fireasca neputinta in vocea lui lui, incat i-am baiguit inca odata  multumesc, si am iesit afara, pe coridorul intunecos. La plecare, conducatorul de grup ne-a spus: stiti, l-am intrebat pe batran ce parere i-am facut. Si el mi-a spus ca unul dintre noi i-a spus ca el vrea sa ajunga in Iad. Ei, a zambit batranul, unii vor sa ajunga in Rai, si ajung in Iad. Altii, vor sa ajunga in Iad, si ajung in Rai.

Au trecut de atunci  cativa ani. Si ii multumesc inca odata batranului. Nu stiam ca in Rai se poate ajunge din timpul vietii.  

Liviu Jianu

23-24-28 MAI 2012

Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:729