Blogul lui Florin Giurcă


26Nov2011
Untitled

Cu tataia, despre  buget, credit, finanțe

 

Părinții mei nu au avut credit la bancă. Nici bunicii nu au avut, i-am cunoscut, am stat de vorbă cu ei despre acest subiect, și mi-au spus că nici părinții și bunicii lor nu avuseseră credit. Mai mult, am făcut cecetări de arhive și am descoperit că nici cu trei sute de ani înainte strămoșii mei nu au avut. Și atunci : cum își construiau case ? Pentru că toată lumea avea casă, nu era nimeni fără casă.

-Tataie, cât costă o casă ?

-Mult tare, băiete. Tac-tu și-a făcut casă pe pământul care i l-am donat eu, o mie de metri în vatra satului. Am patru copii și la toți le-am dat loc de casă în vatra satului, așa să știi.

-Și care n-are pământ să dea la copii, ce face ?

Erau unii care își făceau o căsuță hăt departe, la marginea satului, în fâneață sau peste șapte munți și-o vale-adâncă (aici lupchii te mănâncă), fără  utilități, fără drum de acces. Dar ce, parcă în vatra satului erau utilități ?

-Cât costă o mașină mică ?

 

- Torașe, bă, fii atent : cât costă un camion ? Vreau, când o să fiu mare, să mă fac șofer de Bucegi. Ba nu, de Carpați. Carpații sunt mai mari decât Bucegii, nu ? Așa zice tovarășa la școală.

- Cel mai mare și mai mare e Tatra. Camioanele Tatra erau cele mai mari camioane care veneau de la munte încărcate cu cherestea.

- Auzi, Torașe, bă, ce părere ai : socrul meu, când o să fiu mare, adică acum, bă, fii atent ce chestie : e șofer la mina de uraniu. Rușii iau uraniu de la noi și fac bombe atomice să le dea la americani în cap.

Socrul meu la vremea aceea terminase însă cu uraniul de la Băița din Apuseni și se retrăsese la malul mării unde primise prin împroprietărire de la stat o mie de metri la marginea orașului. Peste 50 de ani, în anul 2000 (când nu vom mai fi copii) o să facă un cancer la pancreas, dar nu din caza uraniului, deși așa zic unii.

 

- Ești prost, bă, anul 2000 nici n-ajungem nici nu trecem, așa scrie în cărțile vechi de la biserică. Mamaia a citit. O să vină Anticrist.

- Și ce dacă vine Anticrist ? De-aia nu mai pot eu. Tata are bani la CEC ca să cumpere mașină mică, știai ? La anu ne cumpărăm, așa a zis.

- Ce să faci cu o mașină mică, nu e bună la nimic. Nici să cari lemne cu ea de la pădure. Și când rămâi fără benzină, ce faci ? Să nu-și ia.

Tataia era categoric împotriva autoturismelor.

- Să termine ăștia (comuniștii, n.m.) cu mașinismul, că ne distruge pământul. Cât loc  ocupă o mașină, nu te gândești ? Trei metri pătrați. Ia fă socoteala, la câte mașini sunt, cât grâu și porumb se pierde. Plus câte drumuri se fac pentru mașinile astea ca să circule, numai până la București câți kilometri sunt, trei sute.

Dacă ar fi după tataia, omenirea ar bate pasul pe loc încă o mie de ani. Tot la căruța cu cai rămânem.

 

- Tu, Coca, ce vrea băiatul tău să se facă când o să fie mare ?

- Nu știu, tu, Nela, că nu pune mâna pe nimic. Nici o găleată cu apă de la fântână nu-mi aduce, ce-oi păți când oi fi bătrână nu știu, cred că mă întind câinii și mă mănâncă.

Nu-mi plac camioanele, scot fum mult și zdrăngăne, mai bine tot șofer de mașină mică vreau. Mașina mică merge pe asfalt. Mergi cu ea la mare, la munte, n-ai treabă. Un Fiat 1300 sau un Renault 16 costă zecemii de lei, dacă tata pune în fiecare lună 100 de lei la CEC, asta înseamnă că în zece ani are banii de mașină. Un an deja a trecut.

 

Până atunci mă duc să mai trag un pic mâța de coadă. Pisica cum mă vede o ia însă la fugă peste garduri. De la gârlă aud râsete de copii și pleoscăitul apei, când se aruncă ăia mai mari în cap de pe stăvilar. Vocea lui Toraș cum mă strigă :

-Ițiiiiiii !!

Mai e până în anul 2000 o căruță de ani. N-au venit încă băncile să ceară de la mine datoria suverană a Greciei, nici Anticrist, și nici n-am nevoie eu vreodată de bănci. Imi trag repede chiloții de baie pe mine și o tulesc pe poartă afară. Până la gârlă am 20 de metri pe drum pe care îi fac în chiloți și în picioarele goale.

-Să vii când te strig la masă !!!
Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: