Blogul lui Florin Giurcă


15May2012
Untitled

Cum a ajuns producătorul roman la lingura de lemn

 

Anii de boom economic au adus pe val o gamă întreagă de afaceri înrudite cu construcția de locuințe. Românii, după 50 de ani de stat la bloc, au dat năvală să-și cumpere case și terenuri. Cunosc notari care nu mai știau cum să-și cheltuiască  banii. De la al treilea Jeep încolo parcă nici nu te mai atrage așa de tare.

 

Făbricuța  domnului Marius Iovan face capre de lemn pentru intern. Câtă vreme a fost boom economic vindea la  trei lanțuri mari de  magazine de bricolaj,  iar nenumărați alți clienți persoane fizice cumpărau capre direct de la el, la preț de producător. Din TVA și impozit pe profit și contribuții la asigurări sociale, Bugetul statului încasa lunar din mica lui afacere   frumoasa sumă de 20 de mii de euro (în lei la cursul zilei).

 

Au fost frumoșii ani în care se trimiteau profiturile uriașe ale exportatorilor în off-shore-uri, un off-shore fiind o firmă intermediară sau de consultanță domiciliată într-o căsuță poștală din  Cipru sau din  Insula  Man, dar care era scutită de impozit pe profit în insula sa de rezidență. Aur curat pentru exportatori. Muntele de bani era repatriat apoi sub formă de investiții străine (neimpozitate prin lege). Deci cică venea o cutie poștală  din Cipru și cumpăra o bancă sau un million de hectare de teren. Așa au apărut marii investitori străini anonimi.

 

A venit însă nainileven și ca un efect secundar sistemul bancar mondial s-a securizat, toate fluxurile bănești au fost deconspirate, iar banii din off-shore-uri au devenit dintr-odată mai scumpi și mai greu de gestionat. Dacă ești demnitar nu prea dă bine la CV dacă se zvonește  că ai un porcoi de bani făcuți prin evaziune.

 

Această conjunctură politico-economică l-a lovit pe domnul Iovan cam sub centură, el nefăcând export și neavând bani la off-shore. Începând cu un an – doi în urmă au început să curgă veștile proaste:  două dintre magazine  au  făcut un stoc prea mare și i-au trimis pe fax un mesaj cum că,   ne pare rău, dar suntem nevoiți să suspendăm contractul, caprele dumneavoastră sunt prea scumpe, de acum vom cumpăra doar capre chinezești care sunt mult mai ieftine. După aceea al treilea magazin a renunțat cu totul la caprele  din stejar  și vor numai capre  din lemn de brad, care sunt mai ieftine și  se vând mai bine la targetul de clientelă scontat.

 

Cifra de afaceri a scăzut vertiginos în urma viscolului de astă-iarnă, de la 50 de mii de euro lunar cât vindeau în 2011, la abia 15-20 de mii lunar în primul trimestru al lui 2012.  Deși erau în pierdere, cu toate acestea nu știu cum se face dar la stat continuau să fie datori. Jumătate din cât intra în contul firmei lua drumul Bugetului consolidat, respectiv 10 mii de euro: TVA + CAS + impozit salarii + alte contribuții și taxe. Primăvara au fost nevoiți să dea nouă oameni în șomaj. Per total, Bugetul de stat a încasat mai puțin  datorită recesiunii industriei de capre  cu circa 10 mii de euro (echivalent lei) lunar, în timp ce sarcina de plăți de la buget a crescut cu 9 șomeri.

 

 

Statul are însă contractate credite externe cu scadență. Ca să acopere gaura de 10 mii de euro și să plătească cei 9 șomeri sunt soluții: faci noi angajamente cu băncile și FMI-ul. Condițiile FMI-ului sunt deja clasice, e vorba de austeritate, de scăderea veniturilor salariale, de creșterea impozitelor. Pe scurt, scăderea consumului în piața internă, deci slăbănogirea și sărăcirea producătorului autohton pentru piața internă, soldată în cele din urmă cu moartea caprei sale. Dar ce contează, câtă vreme capra chinezească e mai vioaie ca oricând?

 

Și aici este punctul unde intervin salutar (salutar înseamnă  salvator?) fondurile europene nerambursabile. După o atentă cercetare a cererii și ofertei, domnul Iovan a ajuns la concluzia că viitorul aparține lingurii de lemn. Aplică așadar măsura corespunzătoare, face un credit la bancă garantat ipotecar cu teren și hală de prelucrare a lemnului și începe investiția. Toți partenerii sociali au de câștigat: Uniunea vinde utilajele,  Banca câștigă dobânda, consilierii câștigă comisionul, statul câștigă TVA-ul, profitul și CAS-ul.

Domnul Iovan câștigă lingura de lemn, ca să aibă cu ce se scărpina a pagubă.

Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: