Blogul lui Florin Giurcă


20Jul2011
Untitled

De la Tekirghiol, cu dragoste

 

 

Cine a văzut Tekirghiolul răsfirat  pe colinele domoale, cu zidurile sale albe, cu acoperișurile sale de țiglă roșie  strălucind sub lumina puternică a dupăamiezii de vară, cu oglinda lacului sărat, de un albastru intens,  ușor vălurită de briză, cu mirosul acid de alge și nămol, acela rămâne cu amintirea de neșters a unui loc aparte, deosebit,  nestricat încă de atingerea corozivă a sfârșitului de lume pe care îl trăim.

 

Cei care frecventează stațiunea știu că există  o grămadă de mituri și cutume locale pe care le regăsesc la locul lor  în fiecare an scrise cu litere mari pe pereți  și le predau cu grijă noilor veniți: la ce ore și de câte ori să te dai cu nămol, cât să stai să se usuce, cum să intri în apă, cât să stai în apă, și așa mai departe. Deoarece orice lucru binefăcător găsit gratis în natură trebuie folosit cu  regulă și luare-aminte, căci nimic bun nu se obține fără efort și sacrificiu, ba poate chiar să dăuneze dacă nu se respectă indicațiile.

 

Lucrurile astea  mi-au rămas în minte încă de mic copil, când mă aduceau aici părinții în fiecare vară: că puteam să plutesc pe spate în apă fără efort, și că  trebuia să îndeplinesc un ritual complicat al ungerii și al spălării. Mai târziu, când eram prin liceu,  și duhul nesupunerii și al revoltei care bântuia în lume mă îndemna la rele, am început și eu  să mă dau cu pasta neagră și urât  mirositoare fără nci o rânduială. Doar așa, ca să încalc regulile.

 

Mulți ani după aceea, când valurile vieții mi-au alungat pacea din suflet,  Tekirghiolul mi-a descoperit că deținea un alt izvor al tămăduirii. Acest izvor era unul  mai discret, mai puțin mediatizat și l-am descoperit în  umbra tihnită din curtea mănăstirii Maicii Domnului, curte împodobită cu arcade și băncuțe de piatră, mirosind a  trandafiri. Aici Părintele Arsenie Papacioc mi-a dat binecuvântarea și a scris pe o cărticică pe care mi-a dăruit-o cuvintele “veseliți-vă, bucurați-vă, mântuiți-vă”.

 

Bucurați-vă întru Domnul, veseliți-vă, mântuiți-vă,  Parinte Arsenie!

 

Foto: PF Teoctist și pr. Arsenie săvârșind sfânta Liturghie la Tekirghiol în ziua de Sfânta Maria 2005

Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: