Blogul lui Florin Giurcă


17Jul2012
Untitled

Despre  Arta programarii calculatorului

 

 

M-am tot intrebat in ultima vreme de ce nu mai simt imbold sa scriu pe acest blog. Am inceput mai multe articole pe rând, vreo cinci, dar nici nu mai ajungeam la jumătate și le aruncam la coș. La ce bun, îmi ziceam? Ce pun în ele, altceva decât răutate, ură și invidie? Cui folosește? Pe cine ajută dacă eu iau aici în zeflemea pe cutare persoană publică? Pe cine ajută dacă eu deplâng aici cutare situații și evenimente sociale și politice? Pe mine nu, și nu pentru că nu mi-ar păsa, ci pentru că m-aș simți ca o pasăre rănită după ce aș scrie.

 

Mai bine lipsă. Nici amintirile nu mă mai dor, ca altădată. De fapt, am și uitat de amintiri.  Și totuși, știu că niște ochi sunt ațintiți asupra acestei pagini. Ce să le spun? Că, cu timpul, am dobândit mai multă răbdare? Da, asta o fi explicația.

 

O să povestesc totuși o pildă cu două surori, fiindcă  am început acest articol și nu știu cum să-l termin. Două surori, din care una e mai mare decât cealaltă cu cincisprezece ani.

 

 

In urma cu vreo 15 ani, sora  cea mare era o școlăriță pasionată de știința programării computerelor. Studia algoritmii euristici (așa se cheama?) în Pascal și în C++, pe care îi găsea anevoie în diferite reviste de gen. Mergea în tabere școlare de informatică, la Gălăciuc, la Poiana Pinului, și altele. Într-una din aceste tabere  l-a cunoscut pe viitorul ei soț. El era olimpic național la informatică. Venea din Râmnicu Vâlcea, această pepinieră mondială de hackeri.

 

Au urmat apoi împreuna cursurile Automaticii de la UPB. Astăzi sunt programatori de top la  firme multinaționale de inginerie și software, ca  de pildă Autodesk. Aici se bucura de înlesniri și facilități care ar părea românului obișnuit raiul pe pământ: abonamente gratuite la fitness și bazin, weekend-uri la munte și la mare în stațiuni de lux din Bulgaria, concedii de ski în Austria,  treining-uri de câte trei săptămâni in Silicon Valey,  la San Francisco. Toate astea pe lângă salariul cu totul motivațional.

 

In urma cu o saptamana sora ei cea mică  a intrat la rândul ei  la liceu, tot la profilul real, specialitatea mate-info. Limbajul Pascal este încă instalat pe computerul lor de acasă, în speranța că poate va câștiga interesul fetei la un moment dat, în dauna  facebook-ului, care nu exista in urma cu 15 ani.  

 

By the way, Facebook-ul a fost inventat de un inginer software din Silicon Valey.

 

Astăzi mi-am șters contul de pe Facebook, în semn de solidaritate cu frații și surorile  care vor să învețe arta programării calculatorului.

Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: