Parohia Nasterea Maicii Domnului din Petresti jud. Vrancea


01Nov2010 postat in: colaborari
Untitled DESPRE EROI, HOTI, si OAMENI DE BINE
 
 
Este bine sa intrebi, uneori, ca sa afli raspunsul posibil la o intrebare care te framanta. Asa se face ca mai deunazi il intreb pe vecinul meu de birou, un om cu o native inteligenta tehnica, dar si un rafinat degustator de arta.
-          Maestre, zilele trecute am fost in cimitir, sa petrec cateva clipe in compania celor care mi-au facut viata un Rai. Bunicii si parintii. Ramanadu-mi o floare in mana, m-am gandit sa o depun la monumentul eroilor  neamului. Acolo, de o buna bucata de vreme, s-a pus si o cruce de lemn, pe care scrie cu negru: In memoria eroilor neamului. In jurul crucii era, de obicei, legata o sforicica, sub care cate cineva mai anina cate o floare. De aceasta data, nimic! Nici  sfoara, nici floare! Era altceva: cineva pusese in muchia dintre stalpul crucii si un brat el ei, o bancnota de 1 leu nou. 10000 de lei vechi. Pretul unei paini. Asa ceva mai gaseam, uneori, prin Biserici. Cate o bancnota, sau moneda, pe o icoana. Dar niciodata n-am intalnit bani pusi la o cruce, in cimitir. Bancnota era si bine plouata, si oarecum uzata de intemperii, semn ca fusese lasata demult acolo. Ma intreb ce va fi vrut sa spuna, sau sa faca, cel care a pus acolo, pe crucea erorilor neamului, o bancnota  de o paine?
-          Pai, e simplu, surase Maestrul. Cel care a pus-o acolo a dorit sa vada cine trece pe acolo, si din cand in cand, vine, se uita, Si gaseste bancnota in acelasi loc. Daca trecea pe acolo un hot, o lua. Cum bancnota nu era luata, inseamna ca pe la mormantul eroilor neamului nu trece niciun hot. Pe de alta parte, nu a trecut pe la monument  nici vreun om cinstit. Pentru ca daca ar fi trecut, ar mai pus si el alaturi, langa bancnota existenta, o alta bancnota de o paine, ori o moneda, in memoria acelorasi eroi.
 
                Traim, am conchis, cu gandul la vorbele Maestrului, ca sa pricepem ca adevaratii eroi ai neamului au primit, cu generozitate,  din partea unui om, o paine, pe care nici n-a furat-o nimeni, pentru ca hotii nu fura de unde stiu ca saracia este lucie, nici nu i-a adaugat cineva vreo paine.
                Dar ce era mai interesant, era faptul ca atat oamenii de bine, cat si hotii stiu ca eroii neamului sunt atat de saraci, incat nici nu are vreun sens sa ii calci.
 
29 octombrie 2010
 
Cu deosebit respect,
Jianu Liviu-Florian
Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:748