Parohia Nasterea Maicii Domnului din Petresti jud. Vrancea


26Apr2012 postat in: colaborari
Untitled

Ideea de fair-play

Azi de dimineață, în tramvai, o femeie frumoasă,  tânără, elegantă, trecea pe culoar cu un teanc de bani în mână. Bani noi, frumoși, apetisanți. Pentru o clipă, am crezut  că este o controloare de bilete. Dar ce controloare de bilete trece prin tramvai cu un teanc de bani în mână?

Să fi fost o vânzătoare de bilete? Atunci ar fi trebuit să  țină în mână bilete de călătorie, nu bani! Lumeasca inspirațiune îmi spune că nu era nici controloare, nici vânzătoare de bilete. Femeia era, pesemne, de la  Fondul Monetar Internațional, Banca Europeană, sau Banca Mondială.
Ce să facă sărmanele bănci! Dacă statele nu le mai onorează cu împrumuturi, căci nu mai au din ce să le plătească nici măcar dobânzile, își trimit inspectorii prin autobuze și tramvaie, să ofere împrumuturi, direct, cetățenilor! Vrei o sută de lei  ( 10 pâini )? Le primești, plătești dobandă 2-3 pâini, dar îți dai și câinele afară din casă! Vrei 100 de paini ( 1 milion )? Nicio problemă ! Dar îți dai și  părinții afară din casă!

Băncile trebuie să aibe garanția că vei putea să plătești la termen, și dobânda, și împrumutul, nu? Vrei mai mult? Îți dai și copiii afară din casă! Ce este cu cheltuielile acestea inutile? Câine, părinti, copii? Orice sumă este accesibilă! Orice dorință a ta, ca și client bancar, este îndeplinită! Numai să îți dai afară frigiderul, televizorul, mașina de spălat, fierul de călcat, să îți tai apa, curentul, să renunți la mălaiul cel  de fiecare zi, să îți vinzi tocăria, cărămizile zidurilor, tabla de pe casă, să îți donezi tot sângele,  și în cele din urma să urci într-un tramvai numit dorința de a avea un serviciu , să îți iasă în față o femeie tânără, elegantă, cu un teanc de bani în mână.

Doriți un împrumut bancar ieftin? Să te intrebe. Și tu să te scotocești prin buzunare, să găsești o hârtie de o pâine, și să i-o pui în mână, alături de celelalte bancnote. În numele Domnului, doamnă! Să fie primit, să îți răspundă cucoana. Și vă mai dau un sfat, Doamnă! Mergeți la Londra! Începe Olimpiada creditelor bancare performante! Să vedeți cât primiți de la strănepoții regelui William Shakespeare, numai să plecați cât mai departe de ideea de fair-play!

 

26 aprilie 2012

 

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian

Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:736