Blogul lui Florin Giurcă


19May2010
Untitled

Intre norod si tagma jefuitorilor

 

  1. aceasta nu e nimic pe langa tiraniile cele cumplite care le patimesc de la dregatori

 

Prin cinstita cartea dumneavoastra de la 30 ale trecutului ianuarie, la 3 ale urmatorului cu toata plecaciunea am primit, si cele poruncite am vazut. Dar stiut fie de dumneavoastra ca nu este precum dumneavoastra o socotiti, ca prea bine este stiuta dumneavoastra ca eu din mica copilarie am slujit cu mare credinta stapanirii si patriei mele precum si acum, si in toata viata mea, sunt hotarat a sluji si a ma jertfi pentru binele patriei mele. Si eu de capul meu nicidecum  n-am plecat, fara cat tot norodul cel amarat si dosadit…

 

Si nemaiputand suferi arzimea focului care ne-au pus peste capete, cu totii intr-un gand s-au unit si au hotarat ca sa se scoale cu mici, cu mari si sa se adune la orasul cel da capetenie al tarii. Si acolo stand, sa ceara imparateasca mila, pentru care pana acum prin cinci plangeri si-au aratat ticaloasa stare precum si la alte inalte locuri.

 

Si stiindu-ma norodul pe mine dintr-alte vremi ca sunt au adevarat fiu al patriei mele, cu silnicie m-au luat a le fi si la aceasta vreme  chivernisitor pentru binele si folosul tuturor. Dar eu cum am vazut prea cinstita porunca dumneavoastra, supus fiind, m-am ridicat din loc ca sa plec, iar adunarea  norodului nu numai ca nu m-au lasat, ci inca sub mare paza m-au pus.

 

Ziceti dumneavoastra ca din ridicarea mea se supara odihna locuitorilor; dar ei, dupa ce le-am citit intru auz prea cinstita porunca dumneavoastra, cu un glas raspunsera  ca aceasta nu e nimic pe langa tiraniile cele cumplite care le patimesc de la dregatori. Acestea i-au adus la o desnadajduire incat sunt bucurosi mai bine sa piara cu totii decat sa mai fie vii. Iar ridicarea lor alt rau nu face, decat numai lucruri de mancare iau, care sunt muncite iarasi de dansii, precum nici impotrivitorilor pana acum nu li s-au facut nimic…”

 

Cine a fost Tudor Vladimirescu si ce a vrut el? Si mai ales: ce rezultat (ce roade) au avut faptele lui?

 

Povestita din tata in fiu, cum a fost soarta venirii sale in comuna Prejna.

 

Tudor Vladimirescu a fost fiu de taran si s-a nascut in comuna Vladimir judetul Gorj. A fost un fiu de om sarac. El fiind in varsta de 12 ani, la casa parintilor sai, trimitandu-l parintii sai cu caprele la pasune, si avand cu dansul de tovaras un batran mosneag, acest batran cunoscand sa citeasca si sa scrie in limba slavona dupa o pastorie de trei ani l-a invatat sa scrie si sa citeasca pe table de piatra ce le gaseau, netede, prin paduri.

 

Tudor, cunoscand ca poate ceti si scrie, a plecat de-a dreptul la Craiova. Acolo, luandu-l un boier, anume Gloveanu, si ducandu-l la curtea sa, dupa o slugarie de un an de zile la curtea lui, coconul Gloveanu l-a numit logofat la mosia sa. Vazand vechiul boier ca Tudor este intelept si aducandu-i mari foloase, l-a luat si l-a dus la scoala in Craiova si l-a invatat carte cu cheltuiala sa, pana domnul Tudor a ajuns un carturar foarte destept.

 

Urmeaza in text (amintirile tovarasului sau Gheorghe Duncea, publicate de Emil Vartosu in 1941) o fraza lunga si aproape exhaustiva, care incearca sa spuna totul dintr-o rasuflare:

 

Atuncea vechiul boier oltean, intorcandu-l din nou la mosia sa din Baia de Arama si Glogova, si numindu-l administrator, cum la mosiile sale din Baia de Arama si Glogova, la Baia de Arama gasind un logofat, anume Covrea, din orasul Cerneti – vechea capitala a judetului Mehedinti – domnul Tudor, facandu-se frate de cruce cu Covrea, prin toate felurile de juramant, ca sa nu plece de la vechiul ciocoi oltean, pana nu si-or face bani, ca ei amandoi, in tovarasie, sa adune arme de prin tarile vecine, iarba de pusca pentru ele, pentru a porni in lupta contra fanariotilor din tara, care jupuiau pe bietii romani, adunand dajdi, jafuindu-i de pe fata; precum planul lui Tudor s-a indeplinit pe vremurile de atuncea…”

 

Dar, sa nu anticipam. Vom vedea in ce fel curajosul pui de taran si-a pus in aplicare planul, care, culmea, i-a si reusit!foto: casa lui Tudor
Post tema
postat in categoria

Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: