Parohia Nasterea Maicii Domnului din Petresti jud. Vrancea


09Jun2011 postat in: colaborari
Untitled Noapte buna, copii!
 
 
A fost odata  o bucata de cascaval mare si frumoasa. Un corb batran tinea in cioc bucata de cascaval, si corbii mai tineri veneau si ciuguleau din ciocul lui cate o bucatica; la marginea padurii, era o stana, in care lucrau alti corbi. Cand bucata de cascaval din ciocul batranului corb se termina, ii era adusa de la stana o alta bucata de cascaval. Si asa, fiecare corb avea bucatica de cascaval, cea de toate zilele.
          Intr-o buna zi, vulpea a venit sub copacul batranului corb, a zarit bucata de cascaval din ciocul batranului corb, si a tinut rapid corbilor care isi asteptau firimitura un discurs fulminant despre libertate, si democratie.
-         Stiti voi ce este democratia, iubitii mei corbi? Democratia inseamna ca fiecare dintre voi sa va bucurati, toata viata, nu de o biata firimitura de cascaval, ci de intreaga  roata, mare, frumoasa, proaspata, si galbena ca mierea, pe care o veti face, fiecare, in singuratate, la stana voastra personala. Alungati corbul cel batran care va imparte fiecaruia batjocura de firimitura! Si fiecare va veti bucura, in deplina libertate, de intreaga roata de cascaval!
Ascultand cantarea maiastra a vulpii, corbilor le-au lucit ochii de pofta. Vulpea avea, doar, atata dreptate. Au vandut stana vulpii. i-au smus batranului corb roata de cascaval din cioc, si s-au repezit, gramada, asupra ei; cei mai puternici, au infulecat atat de mult, incat nu numai lor, dar nici copiilor si nepotilor lor, nu le-a mai fost foame vreodata. Cei mai slabi, dupa marime, se ciondanesc si astazi pe amintirea cate unei firimituri din marea si frumoasa bucata de cascaval.
Batranul corb a ramas cu toti fomistii pe cap, sa se imprumute de la vulpi, ca sa le dea, in continuare, la fiecare, dupa tupeu, cate o amintire de firimitura de cascaval. Caci de unde stana personala pentru fiecare corb, dupa zisa vulpii?
Nepotica  mea a ascultat povestea, si a intrebat:
-         Si cum il cheama pe corbul cel batran, bunicule?
-         Il cheama Stat, draga mea.
-         Si pe vulpe?
-         Pe vulpe o cheama Statul din Umbra.
-         Ce nume lung  are, bunicule!
-         Asa e, draga mea… dar sa-i vezi umbra cat e de lunga...
-         Si unde este vulpea asta acum?
-         Acum, ca a pus afacerea cu corbii pe drumul cel bun, a plecat cu aceleasi  promisiuni in Ibia, Iria, Lgeria, si alte, si alte tari,  de care o sa inveti, cand vei fi mare, ca sunt conduse, nu de corbi batrani, ci de vulpi batrane…
Nepotica a adormit. Si batranul a invelit-o, zambind, in gand,  fabulei lui Esop.
 
Noapte buna, copii!
 
 
 3 iunie 2011
 
Cu deosebit respect,
Jianu liviu-Florian
Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:815