Blogul lui Florin Giurcă


07Sep2011
Untitled

Numere,  simboluri și semne

 

 

„Iar colo bătrânul dascăl, cu-a lui haină roasă-n coate,
Într-un calcul fără capăt tot socoate și socoate

…..

Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
Așa el sprijină lumea și vecia într-un număr.”

(Eminescu,  Scrisoarea I)

 

 

Când eram în liceu și mă pregăteam să dau la facultate,  la Politehnică, am făcut o excursie în URSS (pe aici pe lângă graniță, mai exact la Cernăuți), de unde mi-am cumpărat ca amintire o riglă de calcul. Pentru că așa credeam eu: că un inginer lucrează cu cifre, și deci are nevoie de instrument de socotit. După cum aveam să constat după câteva luni de zile,  nu inginerii lucrează cu numere, ci contabilii;  cât despre   rigla de calcul,  aceasta a  fost  înlocuită de calculatorul electronic de buzunar tot cam in vremea aceea.

 

Numerele nu există ca atare  în natură, ci sunt obiecte ale minții. Numerele sunt foarte  vechi. Omul cavernelor desena liniuțe paralele pe oase de cerb, care erau de fapt numere. Primele numere au fost chiar degetele. Între număr și obiectul real desemnat s-a creat o legătură  puternică, și cu timpul numărul a început să înlocuiască obiectul (doar în minte, desigur). Așa a  început abstractizarea.  Ce este 6? Dar 7? În mod real, nimic. Numerele  au devenit  simboluri. Un simbol este  o asociere  mentală între două elemente diferite ca natură, dintre care unul (simbolul) este mai simplu, mai ușor de operat decât celălalt (semnificatul).  Ne comportăm cu simbolul ca și cum am avea în față însuși semnificatul. Atât simbolurile cât și semnificatele pot fi elemente fie  din lumea văzută (materială) fie din cea  nevăzută.

 

Legătura  dintre simbol și desemnat este în mintea noastră. Dacă nu  cunoaștem această legătură, simbolul încetează pentru noi să fie simbol și redevine ceea ce este, obiectul simplu fără înțelesuri adăugate – fără ca prin aceasta desemnatul să înceteze să existe. Omul s-a înconjurat de simboluri în decursul istoriei civilizației. Unele simboluri au suferit un proces de simplificare și standardizare, altele dimpotrivă au devenit foarte complexe și elaborate, dacă natura și complexitatea obiectului o cer.

 

Prin simplificare și standardizare, simbolurile au devenit semne. Semnele sunt mijloace de comunicare. Ele desemnează de regulă entități din lumea socio-materială înconjurătoare. O piatră de hotar,  un sigiliu, o literă din alfabet, o cifră, un semn de circulație sunt semne.  Semnele  alcătuiesc un alfabet. Un alfabet poate fi universal sau  restrâns la un anumit teritoriu, poate fi uitat de toată lumea  sau poate fi secret. Știința (informația) este putere.  Acesta este înțelesul zicalei knowledge is power:  ajungi puternic acumulând cunoștințe,  dar și că cei puternici se hrănesc cu informație ca să rămână puternici.

 

Bătrânul dascăl  din Scrisoarea I a lui Eminescu poate fi mai  bine prezentat  omului  de astăzi nu ca un savant romantic, boem, autodidact, orgolios și mizantrop, ci drept un personaj de Halloween, profesor la Hogwart,   cu baghetă magică și  coif țuguiat împodobit  cu stele. Postmodernismul caricaturizează, simplifică și uniformizează simbolurile. Omul contemporan nu mai are nevoie de simboluri. Nu prea mai are ce simboliza. Nu mai are nevoie de reprezentări ale lumii nevăzute  întrucât nimeni  nu mai crede în ea. Comunicarea a devenit tot mai prescurtată.

 

Pauzele de prezență tot mai lungi.

 

Brb.

 

Și… ăăă… ce nevoie mai avem de diploma de bac?!

 

Lol.

:)

 

 

Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Wed, 07 Sep 2011 18:00:50 fane: intr-u multi ani cu ocazia sarbatorii de hram . Domnul sa va ocroteasca ! Doamne , ajuta-ne !

Thu, 08 Sep 2011 00:45:19 admin: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: