Blogul lui Florin Giurcă


02May2012
Untitled

Poftiți la iarba verde!

 

Cum ati petrecut “Paștele” comunist? Așa se spunea, în zeflemea, zilei de Întâi Mai în vremea aceea, a comuniștilor: “Paștele” comunist. Si se mai spunea: de 1 Mai, tot omul sa mearga la iarba verde. Atunci, ca și acum, luncile și marginile drumurilor erau asediate de grătaragii, așternuți pe cuverturi și pături,  cu mititeii prinși în scobitoare, cu diferența că autoturismele acelea parcate în zig-zag erau Dacii și Oltcituri, și stăteau   cu capotele de la motor ridicate ca să se răcorească și ele, bietele mașini, la adierea proaspătă a pădurii. Și mai era o diferență notabilă: nu existau încă manele, așa încât din casetofoanele auto răsunau în tot codrul verde sonorități  disco: Bee Gees, Abba, Donna Summer. Nu-mi aduc aminte să fi fost atunci tradiția asta a mersului la mare de 1 Mai, nu prea cred că unitățile socialiste de turism își deschideau porțile pentru mofturile turiștilor individuali în ziua aceasta dedicată sărbătoririi organizate a muncii. Poate doar la Vama Veche, unde se stătea la cort, sau în alte zone gen Portița, poposeau nostalgicii rebeli ai mișcărilor hippy, folk și hard-rock.

 

Apetența noastră  pentru distracție, pentru mâncare și mai ales pentru  băutură este nestăvilită de bariere morale. Dacă în alte zone ale comportamentului uman ilicit funcționează (încă) o foarte puternică autocenzură, în ceea ce privește cheful și distracția,  acestea sunt la liber. Sunt delicii soft, se crede că   nu-s nici  ilegale, nici imorale, nici nu îngrașă. Toată lumea, așadar, după posibilități, la mâncare și la băutură! Toate păturile sociale, fără deosebire, unii  la marginea drumului, șezând într-o rână cu capul sprijinit în cot, alții cu dare de mână  în foișoare și terase; unii cu mititei și bere la pet, alții cu icre negre și șampanie la gheață.

 

Inițial, 1 Mai a fost  instituită de forurile Internaționalei Socialiste ca zi  de  solidaritate internațională a celor-ce-muncesc, era o zi de proteste de stradă, de acțiuni sindicale, de revendicări. În acest spirit se mai desfășoară și în zilele noastre pe la alții asemenea acțiuni în ziua de 1 Mai, în special în țările care nu au cunoscut comunismul. Cum regimul comunist a desființat, ziceau ei, toate motivele de supărare și nemulțumire socială, iar manifestările de protest și de revendicare au fost interzise,  iar pe de altă parte sărbătoarea de 1 Mai nu aveau cum s-o desființeze întrucât era pusă acolo  de profeții lor, comuniștii au intervenit subtil la nivel ideologic și au dat un nou înțeles și o nouă direcție sărbătorii: nu mai comemorăm solidaritatea muncitorilor, ci comemorăm însăși munca. Iar de la  comemorarea muncii s-a ajuns  pe nesimțite la  a ne comporta ca și cum  munca chiar a murit. Ceea ce, pentru niște fii ai ideologiei comuniste care eram, nici nu era prea departe de adevăr. Și cum Paștele pica de regulă în apropierea zilei de 1 Mai, totul era perfect, căci se înpușcau doi iepuri dintr-un foc: sărbătoarea Paștelui trecea treptat în umbra celei de 1 Mai, așa cum sărbătoarea Crăciunului a ajuns să fie eclipsată de Revelion. Masa și darurile, mai puțin postul pregătitor, au fost preluate de sărbătoarea laică învecinată.

 

În zilele libertății religioase câștigate grație Revoluției, transferul cultural se desfășoară și în sens invers: tradiția meselor  îmbelșugate  a zilelor   de 1 Mai și de Revelion  s-a extins și asupra zilelor de Paște și de Crăciun, că doar două  sărbători  în plus nu strică niciodată, numai două bătăi strică! Și, nu-i așa, astăzi avem libertate religioasă! Cu singura diferență notabilă, sesizată și de comentatorii emisiunilor de știri, că românul preferă să petreacă  Paștele și Crăciunul în sânul familiei sau cine își permite în pensiuni rurale din zone rustice tradiționale, ca de exemplu Bucovina. Totul se rezolvă așadar prin mâncare și băutură. La iarba verde,   așadar!

 

 foto: http://www.trilulilu.ro/imagini-haioase/1-mai-2012 Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: