Blogul lui Florin Giurcă


15Dec2009
Untitled

Spiritul Craciunului a cucerit hipermarketul din urbea mea mult prea devreme si m-a prins nepregatit. Hipermarketul nostru are hramul  in luna decembrie. De Sfantul Nicolae a fost foarte multa lume, parcarea era neincapatoare. 

Nu pot sa primesc  Spiritul Craciunului  cu o figura  posomorata, indignata, batand din picior de nerabdare. Asa ca ieri, la hipermarketul din colt,  mi s-a oferit ca bonus pentru cele 1435 de puncte acumulate intr-un an o frumoasa umbrela rosie cu sigla magazinului, pe care sa o pot deschide rapid la nevoie prin apasarea unui buton: paf! si s-a deschis!.  Domnisoara de la casa a intocmit factura si proces-verbal in doua exemplare,  am semnat  si eu,  apoi mi-a cerut buletinul si cardul ca sa le faca o copie. Din pacate copiatorul era defect, mototolea hartia, asa ca m-au indrumat  la departamentul service ca sa solicit interventia unui tehnician. A fost o experienta foarte placuta, peste tot erau rafturi pline cu beteala si globulete multicolore, stralucitoare.

Cu toata zburdalnicia asta generala cu care se intampina Craciunul, am citit  undeva ca nimic nu e mai trist decat o sarbatoare pentru care nu te-ai pregatit. Adica e o pregatire  exterioara, pe care o vezi in jurul tau, ii vezi pe ceilalti ca se agita frenetic, fac cumparaturi, impodobesc, si deodata: paf! apare sarbatoarea, si tu nici nu-ti dai seama de ce e sarbatoare, prin ce se deosebste de restul timpului. Si simti asa un fel de frustrare, dar care trece si ea. Pe masa e mancare mai multa ca de obicei, iar mancarea e antidotul  frustrarii. Cred ca am sa merg din timp la hipermarket, ca sa evit aglomeratia…

 

 

Cuviosul Siluan Athonitul

 

Ce bucurie pentru noi că Domnul nu numai că ne iartă păcatele noastre, dar Se şi face cunoscut pe Sine sufletu­lui, de îndată ce el se smereşte. Fiecare, chiar şi ultimul sărman, se poate smeri şi cunoaşte pe Domnul prin Duhul Sfânt. Pentru a cunoaşte pe Domnul nu e nevoie nici de bani, nici de averi, ci numai de smerenie. Domnul Se dă în dar pe Sine însuşi numai pentru milostivirea Sa. Odinioa­ră nu ştiam aceasta, dar acum în fiecare zi şi în fiecare ceas văd limpede în fiece minut milostivirea lui Dumne­zeu. Domnul dă pacea Sa chiar şi în somn, dar fără Dum­nezeu nu e pace în suflet.

Din pricina mândriei minţii lor Domnul nu Se face cu­noscut multora, dar cu toate acestea ei cred că ştiu multe. Dar ce este ştiinţa lor dacă nu cunosc pe Domnul, dacă nu cunosc harul Sfântului Duh, dacă nu ştiu cum vine şi de ce se pierde?

Să ne smerim , fraţilor, şi Domnul ne va arăta toate, aşa cum un tată iubitor arată totul copiilor lui.

 

Priveşte cu mintea ce se lucrează în sufletul tău. Dacă se află în el nu mult har, atunci în suflet este pace şi simţi iubire faţă de toţi; dacă se află mai mult har, atunci în su­flet e lumină şi o mare bucurie; iar dacă se află şi mai mult har, atunci şi trupul simte harul Sfântului Duh.

 

Rare sunt sufletele care Te cunosc şi puţini oamenii cu care se poate vorbi despre Tine: cei mai multi oameni se vor mantui prin credinta. Dar aşa cum Tu însuţi ai spus Apostolului Toma: „Tu M-ai văzut şi M-ai pipăit, dar feri­ci cei ce n-au văzut şi au crezut" [In 20, 29] tot aşa nu toţi simt Duhul Sfant  dar cei ce se tem de Domnul şi păzesc poruncile Lui se vor mântui toţi, căci Domnul ne iu­beşte nemărginit de mult şi eu n-aş fi putut cunoaşte această iubire, dacă nu m-ar fi învăţat Duhul Sfânt Cel ce invaţă tot binele.

 

 

Inima mea s-a îndrăgostit de Tine, Doamne, şi de ace­ea tânjesc după Tine şi cu lacrimi Te caut.

Tu ai împodobit cerul cu stele, văzduhul cu nori, pă­mântul cu mări, râuri şi grădini înverzite în care cântă păsări, dar sufletul meu s-a îndrăgostit de Tine şi nu mai vrea să privească această lume, cu toată frumuseţea ei.

Numai pe Tine Te doreşte sufletul meu, Doamne. Pri­virea Ta liniştită şi blândă nu o pot uita şi cu lacrimi Te rog: „Vino şi Te sălăşluieşte întru mine şi curăţeşte-mă de toată întinăciunea. Tu vezi din înălţimea sfintei Tale slave cum tânjeşte sufletul meu după Tine; nu mă lăsa pe mine, robul Tău; auzi-mă când strig Ţie ca Prorocul David: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta» [Ps 50,1]".

 

 

Post tema
postat in categoria

Parohia Petresti


15.Dec.2009/13:06: Petru; comentariu: Da, invatatura Sfantului Siluan Athonitul ne poate fi o buna pregatire pentru sarbatori si nu numai.

Comentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: