Blogul lui Florin Giurcă


07Sep2010
Untitled

Un nou act de identitate

 

Azi m-am prezentat la ghișeul Poliției cu o mapă de documente în copie și original și cu vechea carte de identitate, care m-a însoțit în ultimii 10 ani din viață, și de la care mi-am luat rămas bun. Din câte cărți de identitate și câte buletine am schimbat până acum, parcă acum a mers cel mai repede. În 30 de minute totul a fost gata. Pe vremuri se făcea la studioul foto o   “fotografie tip buletin”, în patru exemplare,   la lumina reflectoarelor, în costum și cravată: doua cu capul in sus, doua cu capul in jos.  Dura câteva zile până se developa. Actele cu poză datează probabil de pe la 1900. Oare cum era înainte un act de identitate? Cred că nici nu erau, probabil că identitatea se dovedea cu martori. “Ghiță al lui Iancu din Cătăuții din Deal a cumpărat de la Vasile al Floarei ginerele lui Marin… etc… o prăjină de fâneață… martori:  Ion și Gheorghe… “ Așa arătau actele din sec. XIX, am văzut. Nici vorbă de vreun act de identitate. Deci nu erau.

 

Pentru ortodocși introducerea fotografiei de buletin  nu a fost piatră de poticnire, căci erau obișnuiți cu reprezentarea chipului omenesc în icoane. Am auzit însă că există grupuri religioase care nu primesc să fie fotografiați, de pildă comunitatea Amish. Din cauză că, zic ei, ceva din sufletul lor este răpit de aparatul foto, sau cam așa ceva. Adică imaginea care se formează pe pelicula fotografică păstrează ceva,  nu din substanța sufletului -  căci sufletul nu are substanță - ci ceva din “materia subtilă” din care e făcut sufletul.  Nu contează însă ce anume al sufletului se lipește de hârtia fotografică, important e că, în credința lor, fotografia nu mai este materie moartă, ci pe jumătate vie. Mergând mai departe cu raționamentul, unii vraci, taumaturgi sau  vrăjitori solicită   fotografia “inculpatului” pentru manopera lor, dacă acela nu este de față. Bine, în lipsa fotografiei se acceptă și alte obiecte personale. De ce? Pentru ca necuratul să nu greșească cumva, ca să știe cu precizie despre cine este vorba. Ca să nu-ți pese de asta, e nevoie ori sa fii sceptic în credință, sau chiar ateu  (“rece”), ori tare (“fierbinte”). Dacă ești doar  căldicel, “te-ai ars”.

 

Actul de identitate este însă prin definiție un document la purtător, el nu poate fi înstrăinat. Alături de fotografie, care este doar o copie, se află întotdeauna originalul, posesorul sufletului. De ce ar mai avea nevoie necuratul să ștampileze copia, când are alăturat originalul? Oare pentru că nu are nevoie, având mai  la-ndemână copia?  Sau poate pentru că nu poate?

 

Dacă nu ar avea nevoie de ștampilarea originalului s-ar fi scris în Scripturi. Dar e  scris că pecetea se va pune pe om, nu pe obiectele lui. Deci nu e vorba de woodoo în afacerea asta cu pecetluirea.

 

Deci ce avem? Avem un posibil  666 (codurile de bare), avem neputința de a vinde și a cumpăra fără el (deocamdată doar parțial,  în proiect), avem o elită mondială care clocește ceva necurat de multă vreme. Mai avem un număr de  războaie și zvonuri de războaie, un număr de proorociri și zvonuri de proorociri.  Avem, mai ales:  una  Biserică sfântă,  sobornicească și apostolească,  și un Botez. Și așteptăm.  Învierea morților și viața Veacului ce va să fie.

 

Mi se pare că nu este deloc întâmplătoare această încheiere a Crezului: ea va folosi la Sfârșitul cel de obște al Vremii, atunci când va veni el, acelora care au credință căldicică, aducându-le  aminte că au  pecetea Botezului, ca să stea curajoși și să aștepte  cu nădejde în Biserică, de care nu se va depărta Mirele Hristos niciodată, după cum a spus.

 

Na, uite că m-am lăsat purtat  de val și am început să teologhisesc, ceea ce nu-mi place să fac. Dar nu m-am putut abține, deocamdată am fentat “sistemul”: am obținut, pentru urmatorii zece ani,  un document fără cip J

Post tema
postat in categoria


Parohia Petresti

Tue, 07 Sep 2010 13:58:44 fane: gresita concluzia finala : ai obtinut , intr-adevar , un document fara cip dar cu siguranta nu va fi pentru urmatorii 10 ani . Vom trai (?) si vom vedea (!). Doamne , ajuta-ne !

Tue, 07 Sep 2010 16:21:53 fane: Nu trebuie sa fii cine stie ce , sau “ vazator cu duhul “ , sau mama omida ca sa-ti dai seama de cat de rapid , cat de abrupt si in ce directie evolueaza lucrurile in ultima perioada de timp . Se grabesc foarte tare sau cum zicea Marin Preda : “ timpul nu mai are rabdare cu oamenii …. “ . Incep sa “ intre zilele in sac “ si noi dormitam in papuci in loc sa veghem in ruga neintrerupta . Ne plangem ca se adanceste criza economica fara sa vedem cat de afundat este sufletul nostru in grijile zilei de maine . II ducem grija trupului dar sufletul miroase a pustiu si a moarte . Vedem zilnic lumina zilei dar nu ridicam niciodata ochii sufletului catre Dumnezeu , sa-I multumim ca , vesnic , are grija de noi . Traim doar pentru rugaciunile Sfintilor ca noi n-avem timp sa cadem in genunchi inaintea Ziditorului nostru . N-avem lacrimi de risipit pentru pocainta noastra . Cat ne va mai rabda Multmilostivul ?!

Tue, 07 Sep 2010 17:43:28 fane: Ah , iertare , va rog ! Abia acum am " cuplat " : Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa va ocroteasca sub sfant acoperamantul ei si sa petreceti ziua de maine in minunata pace a Domnului ! Doamne , ajuta-ne !

Tue, 07 Sep 2010 19:43:42 admin: Dumnezeu si Maica Domnului sa va rasplateasca asemenea! Doamne-ajuta!

Sat, 02 Apr 2011 12:29:18 Stefan: Binecuvantati Parinte, Am sa imi repet mereu ca eu sunt cam prost si nesmerit desi am o varsta mai dinspre "final",deci am sa repet mereu ca pentru mine nu va fi decat ORTODOXIE sau Moarte ! Nu exista caldicei Parinte,sau fierbintei sau altfel cum asa de frumos ii numiti fara sa jigniti pe cineva,eu spun fara emfaza ci doar cu siguranta neamurilor mele care au facut la fel si pe frontul de lupta si prin beciurile de la Pitesti sau Gherla,fie in fata butucului asa cum au facut-o Sfintii Brancoveni : ORTODOXIE sau Moarte ! Nu exista Parinte nici o stare de gri sau mov sau alte nuante pentru aceia care vor sa fie cu adevarat Crestin Ortodocsi,ori e alb ori e negru ! Nu exista stari de compromis in Sfanta Ortodoxie si cu atat mai mult in ceea ce se doreste de catre "unii"sa ne vanda papistasilor prin ecumenism.Amagirea vine de la oricine dar vanzarea de catre aceia care trebuie sa stea in fruntea turmei este un pacat strigator la ceruri! Nu voi lua card cu orice risc,nu mai am permis ptr. ca l-am pierdut si nu mai fac altul si nici buletin nu fac decat atunci cand va fi timpul ! Doamne ajuta !

Tue, 05 Apr 2011 09:48:19 admin: Draga domnule Stefan, asa cum am precizat si in comentariul anterior, nu sunt preot ci ma numar printre enoriasii parohiei. Sunt om de lume, cum se spune, adica prins in tot desisul greutatilor sociale cotidiene, cu familie, si mi-e greu sa iau lucrurile chiar asa de raspicat, pentru ca am suflete in grija. Sa avem nadejde in Bunul Dumnezeu!

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite: