Parohia Nasterea Maicii Domnului din Petresti jud. Vrancea


22Nov2009
Cum să ne purtăm la Liturghie

Ma intreb ce valoare mai au azi acele sfaturi, si carui target  sunt adresate, care ne indeamna sa ne punem lacat la gura. Daca subiectele de discutie tind sa se epuizeze,  din cand in cand  suntem zgandariti precum jarul din soba cu un vatrai. Si daca unele subiecte sunt permanente (scandalurile mondene)  iar altele sezoniere   (alegeri si campanii de vaccinare), pentru cine doreste un lucru temeinic, profesionist, avem din belsug telenovele si soap-opere  cu continut istoric sau contemporan.  Totul vine deci in intampinarea dezideratului: nici o clipa singur cu constiinta mea.

 

 

Sfantul Teofan Zavoratul

 

Cum să ne purtăm la Liturghie.

 

Să înviorăm credinţa în această Taină, să reînnoim frica de Dumnezeu, să însufleţim nădejdea de mântuire, avându-L în faţa ochilor pe Domnul, Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască (1 Tim. 2, 4) şi la aceasta îi cheamă pe toţi, şi pe cel aspru, şi pe cel multmilostiv. Trebuie să ne deprindem cu aceste simţăminte şi să ne rugăm ca Domnul să ni le dăruiască.

Vrăjmaşul ne îndeamnă să fugim din biserică pentru a ne ruga mai cu osârdie în chilie... Şi slujba bisericească o pierdem şi nici în chilie nu ne rugăm. Trebuie să stăm în picioare la slujbele bisericeşti şi la pravilă cu atenţie şi cu simţire. Iar rugăciunea minţii să o facem acasă separat. Dar şi la slujba bisericească trebuie să stăm cu rugăciunea minţii. Tot conţinutul slujbei este inteligibil. Să asculţi cu atenţie, să înţelegi şi să simţi ceea ce se cântă şi se citeşte şi aceasta este rugăciunea minţii.

Dacă nu auzim sau nu înţelegem slujba bisericească

Câteodată în biserică nici ceea ce se cântă, nici ceea ce se citeşte ori nu se aude, ori nu se înţelege. în acest caz staţi înaintea Domnului şi faceţi rugăciunea lui Iisus. In biserică fiecare lucrare are sensul ei. Cine va urmari acest sens cu raţiunea şi priceperea sa, acela neîncetat va primi din lumea cealaltă influenţe binefăcătoare pentru duh şi, după terminarea dumnezeieştii slujbe, va ieşi din biserică aşa cum se cuvine de la un ospăţ îmbelşugat.

 

Dacă nu putem merge la slujba bisericească

Este bine să postiţi mai des în vederea împărtăşaniei, dar cum rânduiţi acest lucru vedeţi singur. La slujbele bisericeşti, la care vă permite serviciul să mergeţi, mergeţi, iar pentru cele la care nu puteţi merge faceţi acasă metanii cu rugăciunea lui Iisus aşa cum este rânduit în tipic.

 

Despre vorbăria deşartă

Nu vă puteţi desprinde de vorbăria deşartă. Vorbăria deşartă este cel mai vătămător lucru. Un rău la fel de mare ca el este că vă plimbaţi de colo colo fără să vă păziţi simţurile. Şi unul şi altul împiedică foarte mult izbânda în rugăciune. Când începe să se înrădăcineze în inimă rugăciunea lui Iisus, atunci limba se leagă. O leagă evlavia pe care o aveţi faţă de Domnul.

 

Pentru izbânda în rugăciune trebuie să ne împodobim inima cu virtuţi

Să ştiţi că pentru izbânda în rugăciune trebuie să vă străduiţi să vă împodobiţi inima cu toate virtuţile, dar mai ales cu: smerenia, căinţa, supunerea şi tăierea voii.

 

Feriţi-vă să alunecaţi în ideea despre propria dreptate

Cel mai mult trebuie să vă feriţi să alunecaţi în ideea despre propria dreptate. Indată ce începeţi să alunecaţi în ea, să ştiţi că începeţi să păşiţi strâmb. Atunci să vă luaţi picioarele şi să le duceţi fără milă iarăşi în conştiinţa păcătoşeniei. Domnul îl primeşte numai pe cel care vine la El cu sentimentul pacatoşeniei. Şi de la cel ce vine la El cu sentimentul propriei dreptăţi îşi întoarce faţa. De aceea a şi venit El, pe cei păcătoşi să-i mântuiască, nu pe cei drepţi. Inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o urgisi (Ps.50,18).

Cineva avea obiceiul să întrebe: „Tu, când mergi la rugăciune, mergi să primeşti pensia sau să ceri milostenie?" Foarte înţeleaptă întrebarea.

 


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul: